Ajatuksia muotoilun etäpääsykokeista

Muotoilualan korkeakouluissa pääsykokeet ovat joka keväinen iso rutistus. Usein monipäiväiset pääsykokeet on järjestetty kouluissa paikan päällä, mutta poikkeuksellinen kevät on vienyt pääsykokeet järjestettäväksi etänä. Tästä huolimatta ainakin Lapin yliopistossa etäpääsykokeet sujuivat hyvin. Katri Konttinen kertoo nyt, millaista etäpääsykokeiden arviointi oli, ja miltä tuntui palata yliopistolle pitkän tauon jälkeen.

Teksti ja kuvat: Katri Konttinen

Olin kevään pääsykokeissa arvioimassa muotoilun pääsykoetehtävää. Hakukevät on ollut erittäin poikkeuksellinen koronaviruksesta johtuen, mutta onneksi pääsykokeiden muuntaminen etämuotoon onnistui. Hakijat työstivät pääsykoetehtäviä etänä ja tallensivat ne sitten verkkoon annetun aikarajan sisällä. 

Teimme arviointia yhdessä kollegani kanssa. Olimme hyvissä ajoin valmiudessa ja pääsimme aloittamaan arvioinnin pian sen jälkeen, kun palautus oli sulkeutunut. Oli huippua päästä yliopistolle, omalle työhuoneelle tekemään arviointeja. Viime käynnistä onkin jo melkein kolme kuukautta! Mahtavaa oli myös pitkän tauon jälkeen tehdä kasvokkain töitä yliopistolla. 

Yleensä pääsykokeiden aikana talossa on hakijoiden myötä vilinää ja vilskettä.

Tulostimme työt, jotta kokonaisuuden hahmottaminen onnistui. Kollegani on ollut aiempina vuosina tekemässä arviointeja ja työ eteni jouhevasti. Jaottelimme työt alkuun karkeasti ryhmiin ja aloimme sitten katsoa pisteitä tarkemmin kohdilleen. Arvioinnin tueksi meillä oli matkassa tehtävänanto.

Tulostusvaiheessa varmistettiin pariin kertaan, että kaikki palautetut työt tulivat varmasti tulostettua ja myös arvioitua. Pisteiden kirjaaminen varmistettiin myös pariin kertaan, ettei sinne jäänyt virheitä. Saimme työt arvioitua hyvissä ajoin suunnitellun ajan puitteissa. Jännitin vähän arvioinnin tekoa etukäteen, mutta arvioinnista jäi kyllä hyvät fiilikset!

Sää suosi pääsykoepäiviä Rovaniemellä.

Aikaisemmista vuosista poiketen yliopistolla oli todella hiljaista. Yleensä pääsykokeiden aikana talossa on hakijoiden myötä vilinää ja vilskettä. Muistan omista hakukokemuksista sen, että luokissa työstettiin tehtäviä ja jännättiin haastatteluja. Samalla tuli vähän tutustuttua muihin hakijoihin.