Siirry suoraan sisältöön

Suomen ensimmäinen muotoilutapahtuma virtuaalisessa todellisuudessa

Kevätfoorumi on Suomen muotoilukoulujen yhteistyöverkoston vuosittainen tapahtuma. Kolmas Kevätfoorumi järjestettiin 16.–17.4.2020 ja se oli ensimmäinen muotoilualan opiskelijoille suunnattu tapahtuma. Kevätfoorumin tarkoituksena on käsitellä alan ajankohtaisia aiheita ja tukea kansallista muotoilualan yhteistyötä.

Teksti: Emmi Putkonen & Anna Muukkonen

Vuoden 2020 Kevätfoorumin suunnittelu aloitettiin opiskelijalähtöisesti marraskuussa 2019. Edellisen vuoden palautteen pohjalta tapahtumaa lähdettiin rakentamaan opiskelijoiden toiveet huomioiden. Aalto-yliopistossa järjestetyssä yhteiskehittämispäivässä tarjottiin opiskelijoille mahdollisuus kehittää oman näköinen tapahtuma ja kuulla minkälaisia ammatilliseen tulevaisuuteen liittyviä asioita opiskelijoiden mielessä on.

Tämän kehitystyön myötä määrittyi tapahtumalle teemaksi Meaningful Future.

Alun perin tapahtuma oli tarkoitus järjestää Aalto-yliopistossa ja vahvasti opiskelijavetoisesti. Monen käänteen kautta, joista viimeisimpänä ja merkittävimpänä korona-tilanne, tapahtuma organisoitiin uudestaan pikavauhtia. Alkuperäisen suunnitelman teema säilyi. Lisäksi etäosallistumisen mahdollistava virtuaalinen alusta nousivat nyt entistäkin tärkeämpään rooliin, kun tapahtuma päätettiin järjestää kokonaan virtuaalisella 3D-alustalla, Design Spacessa.

Lopulta syntyi uusi ja kokeileva virtuaalitapahtumakonsepti, jossa keskiössä olivat videosisällöt ja Design Space -alustalle rakennettu virtuaalinen maailma. Pelimäisessä 3D-tilassa osallistujat pääsivät katsomaan ja kuuntelemaan keynote-puheita sekä muuta teemaan linkittyvää videosisältöä. Sisältö oli laadukasta ja saimme innostettua ison joukon kiinnostavia ja ajankohtaisia henkilöitä muotoilualalta mukaan.

Keynote-puheessaan Jussi Impiö pohti mahdollisia tulevaisuuksia korona-pandemian jälkeen. Julia Lohmann taas vei osallistujat merilevien maailmaan ja miten tätä uutta biopohjaista materiaalia voisi hyödyntää muotoilussa. 

Lisäksi opiskelijoille suunnatun videotervehdyksensä oli halunnut lähettää joukko muotoilualan ammattilaisia, kuten Helsingin kaupungin tuore muotoilujohtaja Hanna Harris. Paneeliskeskustelussa taas pohdittiin merkityksellistä tulevaisuutta Anni Korkmanin johdolla. Lue lisää tapahtuman ohjelmasta täältä.

Matka tapahtuman toteutumiseen oli pitkä ja monivaiheinen, mutta sen varrelta saimme kerättyä runsaasti oppeja täysin virtuaalisen tapahtuman järjestämisestä, sekä erityisesti Design Space -ympäristön soveltuvuudesta muotoilukoulujen yhteistyöhön. Näistä havainnoista tulemme kirjoittamaan vielä enemmän myöhemmin.


Lisätietoja virtuaalitapahtuman luomisesta:

Anna Muukkonen, Metropolia
anna.muukkonen@metropolia.fi