Paluu tulevaisuuteen -Design Hackathonissa ratkotaan muotoilun menetelmin tulevaisuuden haasteita historiaa unohtamatta. Toimeksiannot tulevat Kymenlaakson metsäteollisuus 150 v. -verkoston yrityksiltä ja organisaatioilta.

Kaksi päivää inspiroivassa Merikeskus Vellamossa tiimityötä, uusia verkostoja ja opintopisteitä. Ilmoittaudu mukaan 2.3. mennessä tästä.
Opiskelijoiden on mahdollisuus saada 2 opintopistettä hackathoniin osallistumisesta.
Mentorit
Ari Lindeman
Tutkimuspäällikkö, Luovien alojen tutkimusyksikössä, XAMK
Luovan yrittäjyyden moniottelija, johtajuuden ja tieteidenvälisyyden tutkija sekä filosofian ja taiteen rakastaja.
”Taustalla on vankka kokemus liikkeenjohdon konsultoinnista, johtajuuden ja henkilökohtaisen kasvun valmennuksesta, liiketalouden opetuksesta, kansainvälisistä projekteista ja TKI-rahoituksen hausta sekä julkaisutoiminnasta. Toimin koordinaattorina Finnish Network of Living Labs -verkostossa. Olen opiskellut ja työskennellyt Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa.”
Laura Lehtinen, FM

”Työskentelen Xamkin Luovien alojen tutkimusyksikössä eri hankkeissa. Tällä hetkellä työnkuvaan kuuluvat kulttuurihyvinvointiin ja taidelähtöisten menetelmien edistämiseen liittyvät hankkeet. Varsinaisena ydinosaamisena on kuitenkin kulttuuri- ja taidehistoria, kulttuuriperintö ja kulttuuriympäristöt. Olen työskennellyt myös Kouvolan Alvar Aalto -kohteiden matkailun edistämiseksi, uusien toimintojen löytämiseksi ja kulttuuriperinnön vaalimiseksi, sekä ollut alusta asti mukana Kymenlaakson metsäteollisuus 150-vuotta -verkostossa. Kysy minulta, jos tarvitset lisätietoa toimeksiantosi historiallisesta kontekstista tai inspiraation kipinää liittyen menneisiin todellisuuksiin ja maailmankuviin!”
Ari Utriainen, MA, teollinen muotoilu
Luovien alojen tutkimusyksikön johtaja, XAMK
Utriainen aloitti nykyisessä tehtävässään huhtikuussa 2019. Sitä edeltävän kymmenen vuotta hän toimi kasvuyritys Nitroid Oy:n toimitusjohtajana ja osakkaana. Nitroid Oy oli strategisen viestinnän yritys pääasiassa brändäyksen, markkinoinnin ja muotoilun toimialalla. Nitroid Oy myytiin vuonna 2018 ja on nyt osa Avidly Oyj toimintoja, joka on listattu Helsingin pörssissä First North -listalla. Utriaisen nykyiset pääasialliset kiinnostuksen kohteet ovat palvelumuotoilun, pelillistämisen ja yrittäjyyden ekosysteemien alueilla sekä biotuotemuotoilussa. Utriaisen 30 vuoden muotoilijan työura on ollut hyvin monipuolinen ja sen aikana hän on toiminut sekä muotoilijana lukuisilla eri toimialoilla että johtotehtävissä.
Minna Lehesvuori, FM
Luova projektiammattilainen, vuorovaikutusintoilija & trukkikuski
Luovat alat XAMK

“Oon tehnyt monenlaista työelämässä, mutta kaiken ytimenä projektimainen kehittämistyö. Koulutus, valmennus, muutoksentukeminen ja liiketoiminnan kehittäminen, niin kotimaassa kuin ulkomailla, ja julkisella, yksityisellä sekä kolmannella sektorilla: verkostojen koordinointi, viestintä, markkinointi, motivointi, tiimityön kehittäminen…
Intohimona Kymijoki-kulttuuri ja vuorovaikutteiset menetelmät. Juttele mun kanssa, kun haluat rakentaa viestivän ja toimivan verkoston.”
Sanna Haapanen, TaM
Lehtori, Kulttuurin yksikkö, XAMK
Sanna on ammatilliselta koulutukseltaan teollinen muotoilija. Tie vei pian valmistumisen jälkeen opetustehtäviin, joiden lisäksi hän on työskennellyt monissa alueellisissa sekä kansallisissa TKI-hankkeissa. Koulutuksen kehittäminen on Sannalle tuttua niin tutkintoon johtavissa kuin lyhytkestoisemmissa koulutuskokonaisuuksissa. Sanna on erityisen kiinnostunut käyttäjistä ja heidän tutkimisestaan ja inspiroituu monialaisesta kehittämisestä. Opetustehtävistä keskeisimpiä ovat kokonaisuudet XAMK:n Palvelumuotoilun monimuoto- ja yamk-koulutuksissa.
Erna Gronow, KTM, kansainvälinen liiketoiminta
Projektipäällikkö, XAMK Digitaalinen Talous

Erna on Aalto-yliopistosta valmistunut kansainvälisen liiketoiminnan ekonomi. Hän on ollut mukana useamman vuoden ajan startup-yritysten kehitystehtävissä. Tällä hetkellä hän vetää XAMK Yritysverstas -toimintaa. Aikaisemmin hän on toiminut mm. digitaalisten palveluiden tuotekehityksessä ja toiminut konsulttina ulkomailla mm. Ranskassa ja Arabiemiraateissa.
Riku Happonen, KTM
Projektipäällikkö, XAMK Luovat alat

Riku keskittyy mentoroinnissaan luovaan myyntiin eri ihmistyypeille. Hänellä on yrittäjätaustaa kv-yhtiön johtamisesta ja tuotteiden maahantuonnista ja jälleenmyynnistä. Riku on järjestänyt kymmeniä tapahtumia kuten seminaareja, koulutuspäiviä ja tilaisuuksia eri kohderyhmille niin Suomessa kuin ympäri maailmaa. Kaupallisesti ajatteleva, suora ja kyseenalaistava mentori tulee haastamaan tiimin ajatuksia ideoiden bisnes näkökulmasta sekä myynnin kohderyhmistä. Varokaa! Kyseessä on savolainen eli vastuu on aina kuulijalla.
Johanna Harju, KTM
Markkinoinnin lehtori, XAMK
“Olen Turun kauppakorkeakoulusta vuonna 2002 valmistunut KTM. Polkuni vei ensin Helsinkiin, jossa työskentelin Pauligin brändimarkkinoinnissa. Helsingistä muutin Kouvolaan, jossa olen toiminut mm. teatterin markkinoinnissa, hankkeen viestintätehtävissä sekä 8 vuotta S-ryhmän alueosuuskaupan asiakkuus- ja viestintäpäällikkönä. Tällä hetkellä opetan markkinointia, viestintää ja vähän palvelumuotoiluakin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.”
Marjo Suviranta, TaM, teollinen muotoilu
Koulutusvastaava ja lehtori, XAMK

Kulttuurin ja uusien ilmiöiden utelias kuluttaja. Marjo Suviranta aloitti muotoilijana liike-elämän palveluksessa. Alan kehitys on vienyt tuotemuotoilusta käyttäjälähtöisen muotoilun kautta palvelumuotoiluun. Opetuksen jatkuva kehittäminen ja muotoilun laaja-alainen hyödyntäminen yhteistyöyritysten kanssa sekä erilaisissa hankkeissa ovat pitäneet opetusalalla nyt jo 20 vuotta. Juuri nyt kiinnostavia aiheita ovat uusi työ, digitalisaatio, yhteisöllisyys ja resurssiviisaus sekä luovien alojen hyödyntäminen strategisena voimavarana yhteiskunnan eri osa-alueilla.
Anu Vainio, muotoilija YAMK
XAMK Luovien alojen tutkimusyksikkö

Anu on muotoilija, joka on löytänyt palvelumuotoilusta oman lajinsa. Yhteiskehittäminen, empatia ja sidosryhmien osallistaminen on Anun vahvuuksia. Juuret Kymenlaaksossa ja intohimo aluekehittämisessä on vienyt Anun Alvar Aallon paikallista kulttuuriperintöä kehittämään. Muotoilu, kulttuuri ja matkailu nykyisinä lempiaiheina, taustalla yrittäjyys lasimuotoilijana.
Toimeksiantajat Kymenlaakson metsäteollisuus 150 v. –verkostosta
- Ankkapurhan Kulttuurisäätiö
- Merikeskus Vellamo
- Kymenlaakson museo
- Poikilo-museot
- Verlan museo (UPM)
- Ankkapurhan teollisuusmuseo (Stora Enso)
- Kustannus Aarni
- Kouvolan teatteri
Ohjelma
Perjantai 6.3.
10:00 Inspiraatio-puheenvuorot ja -esitykset
11:00 Toimeksiannot Kymenlaakson metsäteollisuus 150v. -verkoston yrityksiltä ja organisaatioilta
11:30 Mentorit esittäytyvät
Lounas
13–16 IDEA-workshop
Lauantai 7.3.
10–12 DEVELOP-workshop
Lounas
13–16 DELIVER-workshop
Tapahtumapaikka
Merikeskus Vellamo
Tornatorintie 99, 48100 Kotka
Kulkeminen
Vellamoon pääsee kätevästi junalla. Kävely Kotkan Sataman junapysäkiltä Vellamoon kestää noin 5 min.
Meno
09:00 Kouvola – 09:47 Kotkan Satama
Paluu
16:21 Kotkan Satama – 17:09 Kouvola
17:12 Kotkan Satama – 18:00 Kouvola
Majoitusta tarvitsevat, olettehan yhteydessä järjestäjiin.
Yhteyshenkilöt
Anu Vainio, anu.vainio@xamk.fi, 044 702 8724
Sara Ojaniemi, sara.ojaniemi@xamk.fi, 040 535 6078
Henna Suortti, henna.suortti@xamk.fi