Siirry suoraan sisältöön

Opinnäytetyö | Lunaliner Konseptiauto 2030

Matias Laaksonen suunnitteli opinnäytetyössään Oy Lunawood Ltd:lle ajoneuvon, jossa hyödynnetään lämpöpuuta ja lämpöpuukomposiittia materiaaleina. Ekologiset materiaalivalinnat ja tulevaisuuden skenaariot kaupunkien lisääntyvästäväestönkasvusta olivat merkittäviä ajureita aiheen taustalla.

Kerro itsestäsi: Kuka olet ja mitä opiskelit?

— Olen Matias Laaksonen, 26-vuotias ajoneuvomuotoilija Lahdesta. Urheilu, perhe ja ystävät ovat minulle tärkeitä asioita. Opiskelin Lahden Muotoiluinstituutissa Ajoneuvomuotoilijaksi. 

Millaisen opinnäytetyön teit?

— Opinnäytetyöni aiheena oli Lunaliner konseptiauto 2030 -konseptiauto, jossa hyödynnetään ja markkinoidaan Oy Lunawood Ltd:n materiaaleja.

Miten päädyit tähän aiheeseen?

— Aihe opinnäytetyölle alkoi hahmottumaan saatuani työharjoittelupaikan Lunawoodilta. Ajoneuvomuotoiluopintojeni ansiosta päädyimme pohtimaan mahdollista konseptiautoa Lunawoodille, jossa tulisi tutkia yrityksen tuotteiden hyödyntämistä autonvalmistuksessa. Aihe tuntui heti hyvin mielenkiintoiselta, sillä automaailma kaipaa nykymaailmaan innovatiivisia ja ympäristöystävällisiä materiaalivalintoja. Aihe oli myös haastava, sillä Lunawood ei vielä nykypäivänä ole mukana autoteollisuudessa. Näin ollen toteutettavan autokonseptin muotokieli oli hyvin vapaa ja riippumaton niin sanotusta muotokielestä ja design DNA:sta, sillä sellaista Lunawoodilla ei vielä autoteollisuudessa ollut.

Lunarier konseptiauto
Kuva: Matias Laaksonen

— Työssäni todistin, että autonvalmistuksesta saadaan ekologisempaa oikein materiaalivalinnoin sekä muotoilun keinoin samalla säilyttäen Lunawoodille tärkeän luksusilmeen.

Lopputuloksena syntyi Lunalier-koseptiauto. Kerro hieman siitä!

— Toteutettu autokonsepti sijoittuu vuoteen 2030, jolloin lisääntynyt väestönkasvu on lisännyt liikenneruuhkia huomattavasti. Konsepti oli samalla ratkaisu ruuhkissa menetetyn ajan korvaamiseen ja hyödyntämiseen autokonseptin tarjoamilla hyödyillä. Työssäni todistin, että autonvalmistuksesta saadaan ympäristöystävällisempää ja ekologisempaa oikein materiaalivalinnoin sekä muotoilun keinoin samalla säilyttäen Lunawoodille tärkeän luksusilmeen. Pidin myös hyvin tärkeänä seikkana sitä, että pääsin toteuttamaan konseptin toimeksiantona oikealle asiakkaalle.

Millainen prosessi tämä oli kokonaisuudessaan?

— Tavoitteet olivat hyvin korkealla ja niitä kohti oli hyvä lähteä toteuttamaan projektia. Työharjoitteluni Lunawoodilla varmisti myös projektin säännöllisen etenemispäivittelyn, jolloin pysyin aikataulussa ja tavoitteissa mainiosti.

Kuva: Matias Laaksonen
Video: Matias Laaksonen

Miten uskot opinnäytetyösi jatkavan kehittymistä?

— Konsepti jatkaa kehittymistään osana Lunawoodin markkinoinnin sisältöä. Konsepti antaa oivan kuvan Lunawoodin materiaalien käyttömahdollisuuksista antaen näin inspiraatiota arkkitehdeille ja suunnittelijoille ympäri maailmaa.

— Projektin muokkaus erilaisiin käyttötarkoituksiin tulee varmastikin olemaan projektin kehittymisen seuraavat askeleet. Projektista saamani oppi auttaa varmasti minua muotoilijana tulevaisuuden haasteissa. 

Mitä muotoilukoulutus on sinulle antanut?

— Muotoilukoulutus on antanut minulle hyvin suuren määrän itseluottamusta ja uskoa omiin ajatuksiin ja visuaalisiin ratkaisuihin. Muotsikasta saadut työkalut ovat hyvin arvokkaita astuessani työelämän haasteisiin ja uskon, että niihin tukeutumalla ja niitä hyödyntämällä pärjään työelämän haasteissa mainiosti.

— Neljän opiskeluvuoden aikana mukaani tarttui myös huima määrä hyviä ystäviä, joiden ansiosta päivittäinen aherrus erilaisten kouluprojektien parissa oli hyvin mielekästä ja kannustavaa. Yhdessä opiskelutovereiden ja ammattitaitoisen henkilökunnan kanssa loimme mieluisan ilmapiirin, jossa oli helppo oppia uutta ja kehittää itseään muotoilijana. 

Opinnot ovat nyt takana. Mikä fiilis?

— Opinnot ovat nyt takana ja fiilis sen myötä mitä mahtavin. Pitkä uurastus on nyt takana ja on aika jatkaa matkaa kohti työelämän haasteita takki täynnä uusia työkaluja.

Entä mitä seuraavaksi?

— Ilokseni saan kertoa, että jatkan töitä Lunawoodilla. Työskentelen Lunawoodilla markkinointikoordinaattorina, jossa työnkuvaani kuuluvat erilaiset suunnittelutehtävät, kuten messualueiden suunnittelu, postereiden ja esitteiden suunnittelut sekä markkinoinnin työtehtävät. Työssäni pääsen hyödyntämään muotoiluopinnoissani opittuja juttuja päivittäin ja sitä kautta opin päivä päivältä lisää. 

Terveisesi tuleville opinnäytetyön tekijöille?

— Valitse itsellesi mieluisa ja mielenkiintoinen aihe, sillä silloin oma intohimo sekä halu tuottaa oma paras näyte osaamisesta antaa projektille huomattavan määrän lisäboostia. Tavoitteet on myös hyvä asettaa korkealle, sillä nyt on aika näyttää mitä todella osaat tehdä! Aikataulutus ja ennen kaikkea siinä pysyminen ovat näinkin laajan projektin kannalta tärkeitä seikkoja. Toivotan tuleville opparin tekijöille valtavasti tsemppiä ja uskoa omiin kykyihin.

Lue Matiaksen opinnäytetyö täältä.


Kirjoitus on osa juttusarjaa, jossa esittelemme keväällä 2020 valmistuneita muotoilun opinnäytteitä ja niiden tekijöitä ympäri Suomen.